Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

6 ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΪΤΗΣ

Σημαντική η υποστήριξη στα παιδιά, μεγάλες οι προκλήσεις
 
Πορτ-Ο-Πρένς, Ν. Υόρκη, 12 Ιουλίου 2010 - Το απόγευμα της 12ης Ιανουαρίου έπληξε την Αϊτή ο ισχυρότερος σεισμός που είχε πλήξει ποτέ τη χώρα για 200 χρόνια, αφήνοντας πίσω του 220.000 νεκρούς και 300.000 τραυματίες. Το συνολικό μέγεθος των ζημιών εκτιμάται σήμερα στα 7,86 δισεκατομμύρια δολάρια, που αντιστοιχεί στο 120% του ΑΕΠ της Αϊτής το 2009.
Σήμερα, έξι μήνες μετά το σεισμό, οι συνέπειές του στα παιδιά είναι ιδιαίτερα σοβαρές: 188.000 κατοικίες καταστράφηκαν ολοσχερώς ή υπέστησαν ζημιές και 800.000 παιδιά εξακολουθούν να κατοικούν σε προσωρινούς καταυλισμούς. Επιπλέον καταστράφηκαν ή έχουν εκτεταμένες ζημιές 3.978 σχολεία καθώς και το 22% όλων των υποδομών υγείας.
Στους μήνες που ακολούθησαν η βοήθεια της UNICEF υπήρξε καθοριστική για την ανακούφιση των πληγέντων και την επιβίωση των παιδιών σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα για τη δράση της οργάνωσης με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 6 μηνών από το σεισμό:
  • Καλύφθηκαν οι άμεσες ανάγκες υγείας 1,7 εκατομμυρίων ανθρώπων για τρεις μήνες.
  • Σήμερα, μέσα από προγράμματα συνεργασίας συνολικά παρέχεται καθαρό νερό σε 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους ενώ η ίδια η UNICEF παρέχει καθαρό νερό σε 333.000 ανθρώπους μέσα από την καθημερινή διανομή 1,66 εκατομμυρίων λίτρων νερού εξασφαλίζοντας πως σε κάθε παιδί αντιστοιχούν τουλάχιστον 5 λίτρα ημερησίως.
  • Εγκαταστάθηκαν ήδη 9.000 από τις 11.000 προβλεπόμενες τουαλέτες που θα βελτιώσουν σημαντικά τις συνθήκες υγιεινής για περίπου 1,1 εκατομμύρια ανθρώπους.
  • Εκπαιδεύτηκαν 2.200 άτομα για την προώθηση των ασφαλών πρακτικών υγιεινής στους καταυλισμούς, τις γειτονιές και τα χωριά σε όλες τις πληγείσες περιοχές.
  • Διανεμήθηκαν στους πληγέντες 42.450 σετ υγιεινής που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων σαπούνι, πετσέτες, οδοντόκρεμες, οδοντόβουρτσες, απορρυπαντικά και χαρτί υγείας.
  • Μέσα από ειδικά προγράμματα διατροφής παρέχεται τροφή σε 550.000 ανθρώπους που έχουν ειδικές ανάγκες όπως παιδιά κάτω των 5 ετών και θηλάζουσες μητέρες, ενώ περίπου 2.000 σοβαρά υποσιτισμένα παιδιά λαμβάνουν θεραπευτική αγωγή και φροντίδα.
  • Πάνω από 186.000 παιδιά από 9 μηνών έως 7 ετών έλαβαν συμπληρώματα βιταμίνης Α.
  • Εμβολιάστηκαν 275.000 παιδιά σε 727 καταυλισμούς κατά των βασικών ασθενειών.
  • Η UNICEF παρέχει υποστήριξη και συμβουλευτική για το μητρικό θηλασμό σε περισσότερες από 23.000 μητέρες και τα μωρά τους σε ειδικές τέντες.
  • 225 Χώροι Φιλικοί προς τα Παιδιά υποστηρίζονται από τη UNICEF με δραστηριότητες αναψυχής και ψυχολογικής υποστήριξης για πάνω από 62.800 παιδιά και προγράμματα για την ανάπτυξη στην πρώτη παιδική ηλικία για 45.520 παιδιά.
  • Πάνω από ένα εκατομμύριο μαθητές και 55.000 δάσκαλοι έλαβαν βοήθεια μέσα από τον καθαρισμό περιοχών, το στήσιμο προσωρινών χώρων εκπαίδευσης, τη διανομή βασικού εκπαιδευτικού υλικού σε 500.000 μαθητές και την υποστήριξη εκπαιδευτικών.
  • 185.000 παιδιά έλαβαν σχολικά είδη της UNICEF και παρασχέθηκαν 1.297 σχολικές τέντες για 155.000 μαθητές, ενώ εκπαιδεύτηκαν 2.300 δάσκαλοι και 3.000 ακόμα βοηθητικά άτομα σε προσαρμοσμένη διδακτέα ύλη και την ψυχολογική υποστήριξη παιδιών.
  • Μέχρι τέλος Ιουνίου εξοπλίσθηκαν 18 σχολεία με κατάλληλες εγκαταστάσεις νερού και υγιεινής ενώ ακόμα 29 σχολεία θα εξοπλισθούν μέχρι τέλος Αυγούστου.
  • Μέχρι τέλος Ιουνίου εντοπίσθηκαν και καταγράφηκαν πάνω από 2.000 παιδιά που έχουν χωρισθεί από τις οικογένειές τους ενώ 337 παιδιά επανενώθηκαν με τις οικογένειές τους.
Η δοκιμασία για τα παιδιά της Αϊτής δεν έχει τελειώσει ακόμα και η UNICEF θα παραμείνει εκεί εργαζόμενη καθημερινά για να σώσει τη ζωή των παιδιών και να τα βοηθήσει να έχουν ένα καλύτερο μέλλον. 

Περισσότερα: www.unicef.gr

Συνεπιμέλεια: Δικαίωμα του παιδιού ή «υποχρέωση» των γονέων;


Όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία ένας στους τέσσερις γάμους καταλήγει στο διαζύγιο, με επίκεντρο της συζυγικής «διαμάχης» την επιμέλεια των παιδιών, το ύψος της διατροφής που καταβάλλει ο πατέρας και τη συχνότητα της επικοινωνίας του τελευταίου με τα παιδιά. Το «Σύμφωνο κοινής επιμέλειας του παιδιού» ρυθμίζει την κατάσταση χωρίς δικαστικές διαμάχες.
Μάλιστα, έχει ήδη γίνει νομικά αποδεκτό σε τρεις περιπτώσεις, που το Πρωτοδικείο Αθηνών επικύρωσε την νομική ισχύ του Συμφώνου, μετα από αίτημα που κατέθεσαν ζευγάρια που είχαν αποφασίσει την λύση του γάμου.




Ο Σύλλογος για την Γονεϊκή Ισότητα και το Παιδί (ΓΟΝ.ΙΣ), μέσω του «Σύμφωνο κοινής επιμέλειας του παιδιού» καταθέτει μια εναλλακτική πρόταση για την διευθέτηση καίριων ζητημάτων σε περίπτωση διαζυγίου.
Στην ημερίδα που διοργάνωσε την Τετάρτη 30 Ιουνίου στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, παρουσιάστηκαν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε, σχετικά με ζητήματα γονικής μέριμνας και επιμέλειας παιδιών σε περίπτωση διαζυγίου.
Η έρευνα πραγματοποίησε κατόπιν άδειας του Πρωτοδικείου Αθηνών, με την επιστημονική συνδρομή των καθηγητών Πανεπιστημίου Ι. Παραβάντη και Δ. Παπαδοπούλου-Κλαμαρή.
Η έρευνα για πρώτη φορά απαντά επιστημονικά και θεμελιωμένα σε χρόνια ερωτήματα, όπως (ενδεικτικά):
- Σε τι ποσοστό οι μητέρες αναλαμβάνουν την επιμέλεια του παιδιού;
- Σε ποιο ποσοστό οι πατέρες ζητούν την επιμέλεια του παιδιού;
- Υπάρχουν περιπτώσεις «συναλλαγών» μεταξύ ανάληψης της επιμέλειας και διατροφής;
Υπεύθυνοι της έρευνας, συλλογής και επεξεργασίας των στοιχείων ήταν οι δικηγόροι Ε. Μητσοπούλου και Ι. Παπαρρηγόπουλος, με την εθελοντική συμμετοχή μελών του συλλόγου. Τη στατιστική ανάλυση και την εξαγωγή των συμπερασμάτων επιμελήθηκε ο καθηγητής Ι. Παραβάντης.
Την ημερίδα συντόνισε η κ. Παπαδοπούλου-Κλαμαρή, που διετέλεσε πρόεδρος της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για την κοινή επιμέλεια του παιδιού.
Παράλληλα με την έρευνα παρουσιάστηκε το «Σύμφωνο κοινής επιμέλειας του παιδιού», μια καινοτόμος πρόταση για διαζευμένους γονείς που επιθυμούν να βρουν μια από κοινού, χωρίς μεσολαβήσεις, κοινής εξασφάλισης λύση.
Το «Σύμφωνο κοινής επιμέλειας του παιδιού», αποτελεί τη νέα δυνατότητα για τους γονείς προκειμένου να διευκολυνθούν στη διατήρηση τής από κοινού επιμέλειας και ανατροφής του παιδιού, με τη χρήση υποδείγματος που μπορεί να αποτελέσει τη βάση για σύναψη ιδιωτικού συμφωνητικού, δίνοντας ταυτόχρονα κατευθυντήριες γραμμές και λύσεις σε σημαντικά θέματα, όπως (ενδεικτικά):
- Ο καθορισμός του τόπου κατοικίας του παιδιού
- Χρόνος διαμονής του παιδιού στο σπίτι του κάθε γονέα
- Ο από κοινού διορισμός κοινωνικού λειτουργού, εάν επιθυμούν
- Η συμμετοχή των γονέων στις δαπάνες του παιδιού

Η έρευνα
Η έρευνα επικεντρώθηκε στην μελέτη της δεκαετίας 1998-2008, με τη λήψη τυχαίου δείγματος και ολόκληρο το έτος 2007. Οι εθελοντές-ερευνητές αναζήτησαν αποφάσεις του Πρωτοδικείου Αθηνών και συμπλήρωσαν την ειδική φόρμα που είχε συντάξει η επιστημονική επιτροπή.
Από την επεξεργασία των στοιχείων προέκυψαν προκαταρκτικά αποτελέσματα, που δίνουν το έναυσμα για την περαιτέρω επεξεργασία και την εξαγωγή συμπερασμάτων.
Από τα πρώτα αποτελέσματα λοιπόν, διαπιστώνεται ότι μόλις στο 10% των περιπτώσεων ο σύζυγος είναι εκείνος που καταθέτει αγωγή για την διευθέτηση της επιμέλειας των παιδιών, ενώ το 97% των αιτημάτων αφορούν πρώτα την ρύθμιση του ύψους της διατροφής και μετά την επιμέλεια των παιδιών.
Ο πατέρας (95%) συνήθως κάνει ανταγωγή για να ρυθμίσει τα ζητήματα επικοινωνίας με τα παιδιά, καθώς οι μητέρες στην πλειοψηφία των περιπτώσεων «εκβιάζουν» καταστάσεις μέσω της στέρησης της επαφής των παιδιών με τον πατέρα.

Παγιωμένες καταστάσεις
Σύμφωνα με την κ. Μητσοπούλου, η επιμέλεια ανατίθεται αποκλειστικά σχεδόν στην μητέρα και ο πατέρας περιορίζεται σε αιτήματα για την διόρθωση των όρων επικοινωνίας με το παιδί, καταλήγοντας σχεδόν πάντα στον ρόλο του «πατέρα του Σαββατοκύριακου».
Εξάλλου σύμφωνα με τον νόμο 1300/83 που ισχύει σήμερα, η ανάθεση της επιμέλειας ανατίθεται αποκλειστικά στον έναν γονέα βάσει καταλληλότητας και όχι του φύλου. Αυτό πρακτικά έχει ωθήσει μόνο το 9% των ανδρών να διεκδικεί την επιμέλεια των παιδιών και τελικά μόνο το 7% να κερδίζει την αποκλειστική φροντίδα και ανατροφή. Αυτό συμβαίνει λόγω της ακαταλληλότητας της μητέρας ή σε περιπτώσεις όπου η σύζυγος έχει ήδη εγκαταλείψει τα παιδιά.
Κατά την κ. Μητσοπούλου η μη διεκδίκηση της επιμέλειας από τον πατέρα είναι αποδίδεται στην έλλειψη ενημέρωσης για την δυνατότητα της από κοινού επιμέλειας και φροντίδας των παιδιών. Αποτέλεσμα της παγιωμένης αυτής κατάστασης είναι πρωτίστως η καταπάτηση των δικαιωμάτων του παιδιού για ελεύθερη επαφή και με τους δύο γονείς.
Η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η οποία έχει κυρωθεί στη χώρα μας με το Ν.2101/1992, αναγνωρίζει το δικαίωμα του παιδιού σε ανατροφή και από τους δύο γονείς και κατοχυρώνεται σε μια σειρά άρθρων, πράγμα που αποδεικνύει την ιδιαίτερη σημασία που του αποδίδεται.

Η πρόταση του ΓΟΝ.ΙΣ
Προς την διευθέτηση της κατάστασης στοχεύει το «Σύμφωνο κοινής επιμέλειας του παιδιού», παράλληλα με την προωθούμενη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας που επιχειρείται μέσω της ψήφισης σχεδίου νόμου που έχει κατατεθεί εδώ και δύο χρόνια.
Το σχέδιο νόμου προωθεί την κοινή επιμέλεια ως φυσική συνέχεια της κατάστασης που ισχύει εντός του γάμου, όπου οι γονείς θεωρούνται ίσοι ως προς την ανατροφή των παιδιών. Θεωρεί δηλαδή δεδομένη την κοινή επιμέλεια και μετά το διαζύγιο, χωρίς να κρίνεται αναγκαία η ρύθμιση της κατάστασης με δικαστική απόφαση, παρά μόνο με την σύναψη ενός ιδιωτικού συμφωνητικού.
Βέβαια προβλέπει και την αποκλειστική επιμέλεια σε περιπτώσεις όπου ο ένας εκ των δύο γονέων αδιαφορεί πλήρως για το παιδί ή όταν ο γονέας που δεν κατοικεί με το παιδί κάνει κατάχρηση της συνάσκησης γονικής μέριμνας.

Με επίκεντρο το παιδί
Το διαζύγιο είναι μια επώδυνη διαδικασία, την στιγμή που ήδη χωρίζουν οι γονείς, για ένα παιδί. Ανεξάρτητα από τους λόγους ή τις αιτίες του διαζυγίου το παιδί αγαπάει και τους δύο γονείς του. Ταυτόχρονα χρειάζεται και τους δύο γονείς ώστε να αναπτυχθεί ισορροπημένα. Θα πρέπει και οι δύο γονείς να καταβάλουν προσπάθεια ώστε η διαδικασία του διαζυγίου και οι επιπτώσεις του στο παιδί να περιοριστούν και να μην είναι τέτοιες, ώστε να επηρεαστεί επιπλέον, από την απώλεια του ενός από τους δύο γονείς.
Η κοινή φροντίδα των παιδιών και από τους δύο γονείς είναι η μόνη επιλογή όταν βάλουμε προτεραιότητα μας το συμφέρον του παιδιού. Ανεξάρτητα από την οικογενειακή κατάσταση θα πρέπει είτε πριν το διαζύγιο είτε μετά τα παιδιά να προστατευτούν από διαμάχες , καυγάδες κ.λπ.
Επομένως και οι δύο γονείς έχουν υποχρέωση να φροντίζουν από κοινού το παιδί τους είτε στο ίδιο είτε σε διαφορετικό σπίτι. Έτσι ένα παιδί όταν προέρχεται από το προστατευτικό περιβάλλον της οικογένειας είτε είναι παιδί χωρισμένων γονιών θα απολαμβάνει τη φροντίδα δύο γονέων με ισότιμο και ισορροπημένο τρόπο, ώστε να αναπτυχθεί συναισθηματικά και ψυχικά χωρίς να αισθανθεί την απώλεια του ενός γονέα.

Πηγή: health.in.gr

Το μανιφέστο της χαρούμενης παιδικής ηλικίας

Πως να προστατεύσουμε τα παιδιά μας από τη νοοτροπία του υπερ-γονεϊσμού.
Ένα βιβλίο του Carl Honore

Για όλους όσους ασχολούνται με παιδιά
Βασισμένο στις τελευταίες επιστημονικές έρευνες και σε συνεντεύξεις από ειδικούς και οικογένειες σε όλο τον κόσμο.
Μεταφρασμένο σε 16 χώρες με τεράστια επιτυχία.

Παιδιά υπό πίεση!

  • Γιατί ο ελεύθερος χρόνος των παιδιών μοιάζει πλέον ένα άπιαστο όνειρο;
  • Γιατί οι μέρες τους είναι γεμάτες από ατελείωτες υποχρεώσεις;
  • Είναι το κυνήγι των εφοδίων για τη μελλοντική επαγγελματική τους αποκατάσταση μονόδρομος;
Ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Καρλ Ονορέ περιγράφει την κατάσταση "Μεγαλώνουμε μια γενιά από κουρασμένα παιδιά-φορτωμένα με υποχρεώσεις και στόχους και καταλήγει πως "η ανατροφή των παιδιών μας δεν χρειάζεται να μοιάζει με αγώνα απόκτησης γνώσεων και εφοδίων!" Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα παιδιά να βιώνουν φοβερή πίεση:

  • Η σωματική και νοητική υγεία τους πάσχουν: πολλά παιδιά εκδηλώνουν συμπτώματα παχυσαρκίας, κατάθλιψης ή άγχους.
  • Δεν έχουν την ελευθερία να παίζουν έξω, να χαράζουν τη δική τους πορεία στη ζωή.
  • Μεγαλώνουν τρέμοντας μήπως αποτύχουν και περιμένουν ότι θα τους δοθούν όλα στο πιάτο.
  • Ο πανικός αυτός, η αίσθηση ότι μόνο το παιδί που αριστεύει στα πάντα έχει πιθανότητες να επιτύχει, μπορεί να επηρεάσει δυσάρεστα την κοινωνική του εξέλιξη.
Γονείς υπό πίεση!
Γραμμένο με τρόπο άμεσο και εύληπτο, το βιβλίο επικεντρώνεται στην "παιδική" ηλικία της εποχής μας. Απευθύνεται, λοιπόν, πρώτα και πάνω απ' όλα στους γονείς, στους ειδικούς στον χώρο της παιδοψυχολογίας, στους εκπαιδευτικούς και σε όσους ασχολούνται με παιδιά.

Κάποια από τα είδη των γονιών ΥΠΟ ΠΙΕΣΗ, σύμφωνα με την έρευνα του Καρλ Ονορέ:

  • Οι γονείς "ελικόπτερα", που περιφέρονται συνεχώς πάνω από τα παιδιά τους.
  • "Κουλουριασμένοι" γονείς, που απομακρύνουν κάθε δυσκολία μακριά από τα παιδιά τους.
  • Διδακτικοί γονείς, που αφιερώνουν κάθε λεπτό τους για να προσανατολίζονται τα παιδιά τους.
Και παρ' όλα αυτά, τα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα:

  • Πότε είναι σωστό να ζορίζουμε τα παιδιά και πότε να υποχωρούμε;
  • Πόση ελευθερία χρειάζονται;
  • Πόση τεχνολογία;
  • Ποια ρίσκα θα πρέπει να τους επιτρέπουμε να παίρνουν;
Μην αγχώνεστε! Δεν υπάρχει μία και μοναδική συνταγή για την ανατροφή των παιδιών.

Γονείς και παιδιά....χαλαρά!
Με χιούμορ και αμεσότητα, ο Καρλ Ονορέ ξεδιπλώνει μπροστά μας όλα όσα ψιθυρίζουν μεταξύ τους γονείς και δάσκαλοι, ενώ ταυτόχρονα προβληματίζει-και επιβεβαιώνει ότι στις μέρες μας, με την ολοένα μεγαλύτερη πίεση που υφίστανται τα παιδιά να μάθουν όλο και περισσότερα, είναι δύσκολο να παραμείνουν απλώς παιδιά...

Πως, όμως ξεκινάμε;

  • Το πρώτο βήμα είναι να καταλάβουμε ότι τα παιδιά έχουν ένα σωρό ικανότητες και ενδιαφέροντα-και ότι τα μονοπάτια που οδηγούν στην ενηλικίωση είναι πολλά.
  • Η ζωή δεν τελειώνει αν το παιδί δεν μπει στο πανεπιστήμιο
  • Δεν προορίζονται όλοι να εργαστούν σε προνομιακές επιχειρήσεις-ούτε το θέλουν, άλλωστε.
  • Εξ' ορισμού, λίγα παιδιά θα ξεχωρίσουν, μεγαλώνοντας σε κάποιον τομέα.
  • Για να κυλήσουν τα παιδικά χρόνια όμορφα, τόσο για τους γονείς όσο και για τα ίδια τα παιδιά, πρέπει πρώτα να μάθουμε να ανεχόμαστε την ποικιλομορφία, τις αμφιβολίες, τα μικρο-ελαττώματα, ακόμα και τις συγκρούσεις.
  • Οφείλουμε να αγαπάμε τα παιδιά για αυτό που είναι, και όχι για αυτό που θέλουμε να γίνουν.
Η οικογένεια θα πρέπει να βρει την κατάλληλη συνταγή για όλους!

  • Τα παιδιά έχουν ανάγκη να νιώθουν ασφαλή και ότι τα αγαπούν.
  • Χρειάζονται τον άνευ όρων χρόνο και την αμέριστη προσοχή μας, όπως, επίσης, και όρια.
  • Έχουν ανάγκη να παίρνουν ρίσκα και να κάνουν λάθη, να περνούν χρόνο στο ύπαιθρο.
  • Έχουν ανάγκη να τα δεχόμαστε για αυτό που είναι, χωρίς να τα αξιολογούμε συνεχώς.
  • Χρειάζονται υγιεινή τροφή, στόχους μεγαλύτερους και όχι απλώς παιχνίδια.
Είναι εφικτό και πιο εύκολο από όσο νομίζετε-αν, βεβαίως, ακολουθήσετε το ένστικτο σας, αν ψάξετε μέσα σας να δείτε τι σημαίνει για εσάς να είστε γονιός αντί να προσπαθείτε να προσαρμοστείτε στα πρέπει κάποιων άλλων.

Ο Καρλ Ονορέ είναι συγγραφέας, δημοσιογράφος και σχολιαστής. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου Σύγχρονη Ιστορία και Ιταλική Φιλολογία. Από το 1991 αρθρογράφει σε διάφορες εφημερίδες και περιοδικά, μεταξύ των οποίων: Economist, Observer, Guardian & National Post. Έχει γράψει το μπεστ-σελερ In praise of slow, ενώ το Μανιφέστο της χαρούμενης παιδικής ηλικίας έχει μεταφραστεί σε 16 χώρες. Είναι ο εμπνευστής του όρου "slow parenting" ή, αλλιώς, του "κινήματος των  χαλαρών γονιών". Δίδει διαλέξεις σε πανεπιστήμια και συμμετέχει σε συζητήσεις με θέμα την αναζήτηση πιο χαλαρού τρόπου ζωής και ανατροφής των παιδιών στη σύγχρονη εποχή. Ζει στο Λονδίνο με τη γυναίκα του και τα δυο τους παιδιά.

Δείτε τι γράφει η Καθημερινή σχετικά.
Μπορείτε να αγοράσετε το βιβλίο από το e-shop

Πηγή: εκδόσεις Αερόστατο