Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Εφιάλτης ο θόρυβος στις πόλεις


Εφιαλτικές διαστάσεις παίρνει θόρυβος στις μεγάλες πόλεις.

Πρόκειται για ένα σημαντικό περιβαλλοντικό πρόβλημα, το οποίο συνδέεται άμεσα με διαταραχές ακοής, υπέρταση και υστέρηση των μαθητών στις σχολικές επιδόσεις.

Τα παραπάνω αναφέρθηκαν σε ημερίδα που διοργάνωσε την Τετάρτη ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας (ΙΣΑ), με τίτλο 'Αστικός θόρυβος και οι επιδράσεις στην υγεία'.

Η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής της Αθήνας κ. Κλέα Κατσουγιάννη παρουσίασε το ευρωπαϊκό πολυκεντρικό ερευνητικό πρόγραμμα για την υπέρταση και την έκθεση στο θόρυβο κοντά σε αεροδρόμια (HYENA).

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 4.861 άτομα, ηλικίας 45 – 70 ετών, οι οποίοι κατοικούν κοντά σε ευρωπαϊκά αεροδρόμια, μεταξύ των οποίων και το 'Ελευθέριος Βενιζέλος'. Βρέθηκε σημαντική σχέση της νυχτερινής έκθεσης σε θόρυβο αεροπλάνων, καθώς και της μέσης ημερήσιας έκθεσης σε θόρυβο από την κίνηση οχημάτων και του κινδύνου υπέρτασης. Η αύξηση κατά 10 ντεσιμπέλ του θορύβου, αυξάνει κατά 14% τον μακροχρόνιο κίνδυνο υπέρτασης.

Οι συμμετέχοντες ανέφεραν ενόχληση από το θόρυβο ανάλογη με τα επίπεδα του θορύβου. Σε ένα υποσύνολο 150 ανθρώπων, έγιναν μετρήσεις του θορύβου στην κρεβατοκάμαρα όλη τη νύχτα και ταυτόχρονη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης με φορητό πιεσόμετρο.

Βρέθηκε ότι κάθε αύξηση του θορύβου, ακόμη κι όταν το άτομο συνεχίζει να κοιμάται, συνδυάζεται με στατιστικά σημαντική αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Το φαινόμενο αυτό πιθανώς επηρεάζει τον ημερήσιο κύκλιο των τιμών της αρτηριακής πίεσης, με επιπτώσεις στην μακροχρόνια ανάπτυξη της υπέρτασης.

Οι μελέτες έδειξαν ότι ο θόρυβος από την κυκλοφορία οχημάτων ή από διάφορες δραστηριότητες, μπορεί να επηρεάσει την ακοή, να αυξήσει την αρτηριακή πίεση, ενώ συμβάλλει στη στεφανιαία νόσο.

Μαθητές σχολείων που βρίσκονται κοντά σε πηγή θορύβου, έχουν μειωμένη σχολική επίδοση και αυξημένη αρτηριακή πίεση.

Το 30% των κατοίκων αστικών κέντρων ζουν κατά τις νυχτερινές ώρες σε επίπεδα περιβαλλοντικού θορύβου πάνω από 55 ντεσιμπέλ, που διαταράσσουν τον ύπνο. Το 20% εκτίθεται σε επίπεδα άνω των 65 ντεσιμπέλ, τα οποία επηρεάζουν την ακοή.

Πηγή: 
www.iatronet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου