Έβλεπα την αδελφή μου να φορά ακουστικά, αυτά τα τεράστια της δεκαετίας του 1980, στα αυτιά της και να έχει φορέσει ένα ίδιο δεύτερο ζευγάρι στην τεράστια κοιλιά της.
Ήταν έγκυος στο πρώτο της μωράκι. Εκείνη άκουγε Michael Jackson και αυτό μουσική με θάλασσα. Εκείνη για να ηρεμούν τα νεύρα της, το ίδιο και το μωρό.
Μήπως άραγε γι’ αυτό η Ελένη αγαπά τόσο πολύ τη θάλασσα;
Αργότερα ξεκίνησε χαρούμενες μελωδίες ευκολομνημόνευτες.
Μας υποχρέωνε να μιλάμε χαμηλόφωνα και να τονίζουμε τη σωστή άρθρωση των λέξεων.
Η μικρή Ελένη διόλου δεν έμοιαζε με τα μωράκια που συναναστρεφόμουν ως τότε.
Μιλούσε ήρεμα, μειλίχια, χωρίς να βαβίζει ή να «τρώει» σύμφωνα.
Καθαρές και σωστές κουβέντες. Μιμούνταν μελωδίες που ένας θεός ήξερε πού τις είχε ακούσει… Ολόιδιες με εκείνες που η μανούλα της την υποχρέωνε να ακούει ως έμβρυο.
Αν οι πρώτες εντυπώσεις στη ζωή μας διαδραματίζουν βασικό ρόλο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα μας τότε ήξερα γιατί η αγαπημένη μου ανιψιά ήταν σαν να το είχε σκάσει από το νεραϊδόκοσμο.
Λένε ότι οι πρώτες στιγμές της ζωής μας καθορίζουν εάν αργότερα θα είμαστε γεμάτοι αυτοπεποίθηση ή ντροπαλοί, εάν θα είμαστε επίμονοι, επιθετικοί, φοβητσιάρηδες ή δημιουργικοί, φιλομαθείς, ευχάριστοι και κοινωνικοί.
Επομένως τα αισθητήρια όργανα της ακοής είναι τα πρώτα που αναπτύσσονται στον άνθρωπο και του μεταφέρουν τα μηνύματα από τον έξω κόσμο.
Σε ηλικία 2-3 ετών μπορούμε να θυμηθούμε τα μουσικά κομμάτια και τους ήχους που ακούγαμε όταν βρισκόμασταν στην κοιλιά της μητέρας μας. Να πως έβγαινε ο συνθέτης μέσα από την μικρή Ελένη.
Και σε αντίθεση με το τραγουδάκι, αυτή η Ελένη δεν έκλαιγε!
Οι χαλαρωτικοί ήχοι και η απαλή μουσική ενισχύουν τη συναισθηματική νοημοσύνη, τη ζωντάνια και την ικανότητα ανάπτυξης του ατόμου, ενώ αντίθετα οι καβγάδες μεταξύ των γονέων, οι θόρυβοι, ο εκνευρισμός και το άγχος μας επηρεάζουν αρνητικά.
Εμείς είχαμε δώσει τόση πολύ ηρεμία σε αυτό το μωρό, λογικό ήταν να μοιάζει λίγο με άγγελο! Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το έμβρυο είναι πολύ πιο ευαίσθητο και αρχίζει να αντιλαμβάνεται πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι πιστεύαμε έως τώρα.
Σήμερα γνωρίζουμε ότι το έμβρυο, το αργότερο μέχρι την 20ή εβδομάδα της κύησης, διαθέτει πλήρως σχηματισμένο έσω αυτί και, επομένως, μπορεί να αντιλαμβάνεται μέσω του αμνιακού υγρού όλους τους θορύβους και τους ήχους από το σώμα της μητέρας και τον έξω κόσμο. «Θέλεις γαλακτομπουρεκάκι μωράκι μου;» θυμάμαι να μιλά στη κοιλιά της σαν να πρόκειται για άνθρωπο.
Και το έμβρυο κλοτσούσε χαρούμενα μέσα στο σάκο του.
Περνάμε στη γέννηση. Είναι η πιο έντονη στιγμή της ζωής μας. Βγαίνουμε από τον προστατευμένο, σκοτεινό και ζεστό χώρο της μήτρας στο φως και το θόρυβο του κόσμου. Φροντίστε, τουλάχιστον, με τη συναίνεση του γυναικολόγου σας και της κλινικής, να υπάρχει στο χώρο γλυκός φωτισμός και να ακούγεται μουσική.
Εμείς πάλι από διακριτικότητα δεν ζητήσαμε μουσική, αλλά η μαία τραγουδούσε. Μπορεί να μην ήταν το κομμάτι από την Κάρμεν, αλλά και η Νάνα Μούσχουρη το έκανε το θαύμα της.
Ο πιο εύκολος τρόπος είναι να ενισχύσετε την ανάπτυξη του μωρού σας με τη μουσική. Τραγουδήστε του ένα τραγούδι ή παίξτε του ένα χαρούμενο μουσικό κομμάτι (Μότσαρτ) και νανουρίστε το σύμφωνα με το ρυθμό.
Κυρίως για τον πρώτο χρόνο, ιδανικά είναι τα μουσικά κομμάτια που άκουγε το μωρό σας κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης θα μπορέσουν να το ηρεμήσουν όταν κλαίει.
Έχει μεγάλη σημασία η μουσικότητα, η μελωδικότητα, ο ρυθμός και η χροιά της ομιλίας σας όταν μιλάτε στο μωρό γιατί εσάς θα προσπαθήσει να μιμηθεί για να προφέρει τα πρώτα του λογάκια. Η αγάπη για το παιδί σας κάνει να επιλέγετε τις κατάλληλες λέξεις.
Παρόλο που κατέκρινα το «τρελοκομείο» της αδελφή μου για τις μεθόδους της, διαπίστωσα ιδίοις όμμασι τα ευεργετικά αποτελέσματα που είχαν στο μωρό μας.
Όταν δίνεις αγάπη, παίρνεις αγάπη!
Χαρίστε όμορφες, μελωδικές στιγμές στο μωράκι σας προκειμένου ένας άγγελος να μείνει στη γη, μανούλες του κόσμου.
Το δικό σας μωράκι!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου