Σάββατο 8 Αυγούστου 2009

Τα βότανα στη ζωή μας

Δενδρολίβανο, λεβάντα, φασκόμηλο, χαμομήλι: πολύτιμα δώρα της φύσης, γνωστά από την αρχαιότητα ως σήμερα για τις ευεργετικές τους ιδιότητες στην υγεία, την ομορφιά και την ευεξία μας. Βάζουμε σπίτι μας τέσσερα από τα πιο αγαπητά βότανα της Ελλάδας.
Δενδρολίβανο: Αυτοφυές ευδοκιμεί σε πετρώδεις περιοχές και χρησιμοποιείται στην κηπουρική, την αρωματοποιία, την μαγειρική, την ζαχαροπλαστική και σαν θεραπευτικό υλικό. Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι είναι τονωτικό του εγκεφάλου ενώ είναι διαδεδομένο αρωματικό μεταξύ των φοιτητών σε περιόδους εξετάσεων αφού διεγείρει την μνήμη.
Λεβάντα: Ανέκαθεν αποτελούσε το μυστικό των γιαγιάδων μας για αρωματισμένα ρούχα και την καταπολέμηση του σκώρου. Σήμερα, έχει μπει για τα καλά στην καθημερινότητά μας αφού χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία, στη σαπωνοποιία και την φαρμακοποιία. Είναι ευεργετική ενάντια στον βήχα, το άσθμα και τη γρίπη ενώ λίγο έλαιο λεβάντας στο μπάνιο χαρίζει στιγμές χαλάρωσης και υπόσχεται ξεκούραστο και βαθύ ύπνο.
Φασκόμηλο: Οι Κινέζοι του απέδιδαν σχεδόν μαγικές ιδιότητες και ήταν πρόθυμοι να το ανταλλάξουν με το καλύτερο τσάι τους. Οι μοναδικές του ιδιότητες βοηθούν σημαντικά στο αναπνευστικό αφού οι ουσίες που απελευθερώνονται όταν βράζει δρουν ευεργετικά κατά του άσθματος. Το αφέψημά του χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για την χαλάρωση σώματος και πνεύματος.
Χαμομήλι: Γνωστό από τα πανάρχαια χρόνια για τις ευεργετικές του ιδιότητες που σήμερα εφαρμόζονται στην κοσμετολογία, την φαρμακευτική και την αρωματοθεραπεία. Ανακουφίζει από τους πόνους της περιόδου, κράμπες, στομαχικές ενοχλήσεις και διαταραχές του ύπνου. Το εκχύλισμα του ταπεινού αυτού φυτού έχει αποδειχθεί ότι έχει αντιβακτηριδιακή και αντιφλεγμονώδη δράση, καταπραΰνει το ερεθισμένο δέρμα ενώ κάνει θαύματα γύρω από τα ταλαιπωρημένα μας μάτια. Το χαμομήλι αποτελεί πραγματικό δώρο της φύσης γι'αυτό εμπιστευόμαστε την ολοκληρωμένη προστασία που προσφέρουν οι σερβιέτες Naturella, οι μόνες με λοσιόν από εκχυλίσματα χαμομηλιού. Η σειρά συμπληρώνεται από σερβιετάκια και ταμπόν για ολοκληρωμένη απορροφητικότητα και μοναδική αίσθηση απαλότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου